Het Grondgebied

Mionetto: honderd jaar op het grondgebied van Prosecco

Wijngaarden zover het oog reikt die de zachte golvingen van de heuvels accentueren. Zo kan je Valdobbiadene omschrijven.

In het hart van deze wijnstreek cultiveert Mionetto al meer dan een eeuw zijn wijnen. Deze veelvormige heuvels - sommigen strekken zich zachtjes uit naar de vallei, anderen zijn steiler - creëren een landschap van adembenemende schoonheid.

Mionetto is doorheen de tijd één van de juwelen van de regio geworden. Dit in combinatie met de productie van Prosecco op het internationale toneel.
Mionetto und seine fast 130-jährige GeschichteHet klimaat

De regio heeft een gematigd klimaat. De noordkant wordt beschermd door de Alpen. In het oosten wordt deze regio verwarmd door de winden van de Adriatische Zee. In de zomer zorgen deze luchtstromen voor een aangename temperatuur en neerslag die de optimale groei van de wijnstok stimuleren. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht aan het einde van de zomer bevordert de ontwikkeling van de aromatische stoffen van de rijpe druiven. 
Wijnbouwgebieden

Het gebied gewijd aan de teelt van de Glera-druif ligt in het noordoosten van Italië. Tussen de regio's Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Deze wijnbouwgrond met een totale oppervlakte van 24.000 hectare telt 13.000 producenten en 375 wijnkelders.
Mionetto und seine fast 130-jährige GeschichteProsecco DOCG

Wijngaarden die zich uitstrekken over de glooiende heuvels zover het oog reikt. De Prosecco van de Valdobbiadene regio, evenals die van Conegliano, is DOCG-zone geworden sinds 1 april 2010. DOGC staat voor ‘Denominazione di origine controllata e garantita’. Deze benaming beschermt de wijn die wordt geproduceerd in de 15 steden van de regio waar de druiven worden geteeld op een hoogte tussen 50 en 500 meter boven de zeespiegel.

In dit afgebakende gebied rijpt de Prosecco van de beste kwaliteit. Superieur aan die van de aangrenzende gebieden waar de Prosecco wijncultuur pas recenter werd ontwikkeld. De hoogste kwaliteit van DOCG-productie bevindt zich in het historische ‘Superiore di Cartizze’. Deze 107-hectare grote microzone produceert de ‘DOCG Superiore di Cartizze’, een wijn van uitzonderlijke weelde. Om beter te voldoen aan de criteria van de benaming, heeft de druif haar oude naam ‘Glera’ overgenomen, synoniem voor Prosecco.

Onder de veelheid van planten- en bloemenaroma’s waaruit hij is samengesteld, onderscheidt de ‘Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore’ zich door eerlijke bloemengeuren, aangevuld met delicate tonen van honing, groene appel en wilde appel. De meest voor de hand liggende sensorische kenmerken van deze wijn zijn de bleke, zachte kleur en delicate aroma's. Dankzij een klimaat van lange, maar gematigde seizoenen ontwikkelt de Glera-druif zich op een ideale manier teneinde al haar rijkdommen te onthullen

DOCG-gebied van Valdobbiadene:
Bodemkenmerken: voornamelijk alluviaal, kalksteen en mergelachtig.
Kenmerken van de wijn: licht en elegant lichaam, evenwichtige zuurgraad, fruitige aroma's van groene appel, peer, perzik en abrikoos, bloemige acacia nuances.

DOCG-gebied van Conegliano:
Bodemkenmerken: voornamelijk klei. 
Kenmerken van de wijn: medium-bodied, rijp fruit, salie, geur van specerijen, appeltonen.

DOCG-mousserende wijnen van Mionetto zijn het resultaat van een hechte en langdurige samenwerking tussen de wijnmakerij en de beste cultiveerders in de regio. Deze seculiere en geconsolideerde relatie garandeert een strenge selectie van de beste druiven

Mionetto und seine fast 130-jährige GeschichteProsecco DOC

Het DOC-gebied van Prosecco werd in 2009 opgericht. DOC staat voor ‘Denominazione di origine controllata’. Het ligt in het noordoosten van Italië en bestaat uit vijf provincies van Veneto (Treviso, Venezia, Padova, Belluno) en vier provincies van Friuli-Venezia Giulia (Gorizia, Pordenone, Trieste en Udine).

Omdat de wijnstreken van Treviso en Trieste van hoge kwaliteit zijn en zoals Prosecco traditioneel worden gecultiveerd, is het de wijnboeren toegestaan om de naam ‘Treviso’ en ‘Trieste’ toe te voegen. Als onderdeel van de nieuwe verordening voor DOC heeft de Prosecco-druif zijn oude naam ‘Glera’ overgenomen.

Bodemkenmerken: stenig, kleiachtig of zanderig.

Kenmerken van de wijn: minder intens en persistent dan de DOCG, min of meer bloemig en fruitig naargelang de bodem.

Mionetto und seine fast 130-jährige Geschichte

Mionetto Prosecco, kwaliteitswijnen

EN | FR | NL

WELKOM OP DE MIONETTO WEBSITE

HEEFT U IN HET LAND WAAR U WOONT DE WETTELIJKE LEEFTIJD OM TE DRINKEN?

Door deze site te bezoeken, gaat u akkoord met ons

privacy- en cookiebeleid.